Nazwa i pochodzenie reishi

Grzyb Reishi, którego nazwa wywodzi się z języka japońskiego, w Polsce nazywany jest Lakownicą Żółtawą (Ganoderma Lucidum), należy do rodziny żagwiowatych. Wywodzi się z Azji, w medycynie chińskiej nazywany był grzybem nieśmiertelności, a dzisiaj sklasyfikowany jest tam jako lek.  

W przeszłości, ze względu na swoje rzadkie występowanie był dostępny jedynie dla wyższych klas społecznych. Ze źródeł historycznych możemy wyczytać, że Reishi było znane już ok 4000 lat temu, badania nad tym grzybem rozpoczął angielski botanik William Curtis, który w 1781 roku po raz pierwszy nazwał grzyb o lśniącym kapeluszu.  

W polskiej mykologii ze względu na swój wygląd reishi było nazywane hubą lakierowaną. 

źródło: flickr.com

 

Klasyfikacja biologiczna grzyba Reishi

Domena  Eukarionty 
Królestwo  Grzyby 
Gromada  Podstawczaki 
Klasa  Pieczarniaki 
Rząd  Żagwiowce 
Rodzina  Żagwiowate 
Rodzaj  Lakownica 
Gatunek  Lakownica Żółtawa 

 

Charakterystyka lakownicy żółtawej 

Reishi najczęściej możemy spotkać w lasach azjatyckich, występuję również na innych kontynentach, jednak w Europie grzyby reishi są rzadkim znaleziskiem w przyrodzie. W Polsce reishi rośnie na drzewach liściastych, jednak w naszym kraju jego występowanie jest również rzadkie. Został wpisany na Czerwoną listę roślin i grzybów Polskich, która jest zbiorem taksonów zagrożonych wyginięciem lub już wyginęły, a od 2014 roku grzyb ma u nas status ochrony częściowej. 

Lakownica żółtawa charakteryzuje się tym, że przypomina hubę drzewną, jednak występuje w wersji beztrzonowej jak i trzonowej. Jej kapelusz jest płaski, najczęściej półokrągły, osiąga od kilku do nawet 30 cm średnicy. Barwa reishi zmienia się wraz z wiekiem grzyba, na początku jest jasnożółty, później ciemnieje i staje się czerwonobrązowy. Trzon grzyba jest koloru kapelusza, może osiągać do kilkunastu centymetrów wysokości.  

Cechą charakterystyczną reishi jest jego połysk i lśniąca barwa, jednak należy pamiętać, że jest on grzybem niejadalnym.  

 

Skład i wartości odżywcze reishi 

W krajach azjatyckich mówi się, że reishi uzupełnia energię życiową. Jako grzyb leczniczy posiada właściwości adaptogenne, co oznacza, że jego naturalne ekstrakty są korzystne dla naszego zdrowia.  

Skład substancji aktywnych różni się w zależności od odmiany grzyba i jego występowania. Najważniejszymi substancjami znajdującymi się w lakownicy żółtawej są polisacharydy (beta-D-glukany), peptydoglikany oraz ponad 120 związków triterpenoidowych (związki organiczne będące podgrupą terpenów). 

Reishi w 90% składa się z wody, jest dobrym źródłem białka jak i błonnika. W jego składzie możemy znaleźć także witaminy z grupy B, organiczne związki (tymina, uradyna, inozyna, guanozyna, adenozyna), witaminę C oraz miedź, cynk i selen.  

źródło: flickr.com

 

Badania naukowe o reishi

Grzyb ten największą sławę zyskał jako grzyb zwiększający energię i pozytywnie wpływający na naszą odporność.

Przez wysoką zawartość triterpenów lakownica wykazuje działanie przeciwutleniające i jest silnym antyoksydantem. Warto przyjrzeć się także innym badaniom naukowym, które pokazują wpływ reishi na pozostałe aspekty zdrowia. 

 

Reishi jako wsparcie układu odpornościowego 

Lakownica jest immunomodulatorem, co oznacza, że ma zdolność do naturalnego podwyższania odporności organizmu. Niezależne badania kliniczne wykazały, że lakownica żółtawa wspiera nasz układ odpornościowy, stymuluje produkcję białek TNF oraz cytokin w ludzkiej krwi, jest skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym i przeciwirusowym. Pomocny przy chorobach układu oddechowego (astma, zapalenie oskrzeli), wykorzystywany był również przy leczeniu świńskiej oraz ptasiej grypy. (1, 2)

 

Stosowanie reishi w cukrzycy 

Myszy, którym zostały podane polisacharydy (100mg/kg masy ciała) zanotowały obniżenia glukozy we krwi o 50%. Polisacharydy zawarte w reishi modulują metabolizm glukozy w wątrobie, wykazują działanie hipoglikemiczne poprzez zwiększanie stężenia insuliny oraz poprawiają wrażliwość insulinową. Efekty te zostały stwierdzone także u ludzi z nadciśnieniem. Grupa, która przez okres 12 tygodni przyjmowała ekstrakt lakownicy odnotowała lepszy wynik glukozy na czczo, polepszoną wrażliwość insulinową oraz obniżenie glukozy po posiłkowej.  (3, 4, 5, 6)

 

Reishi poprawia wytrzymałość 

Podobnie jak inne grzyby lecznicze reishi poprawia wytrzymałość. W badaniach na szczurach wykazano, że czas pływania do wyczerpania był dłuższy w grupie, która przyjmowała ekstrakt z lakownicy w przeciwieństwie do grupy kontrolnej, która przyjmowała wodę destylowaną. Nie stwierdzono istotnych różnic w zawartości glikogenu w wątrobie, jednak zauważono zwiększone wykorzystanie tłuszczu i opóźnienie gromadzenia się mleczanu i amoniaku w osoczu w grupie przyjmującej reishi. (7)

 

Lakownica żółtawa i jej wpływ na wątrobę 

Od wieków używany jako środek wspomagający regenerację wątroby. W wielu badaniach na myszach oraz szczurach wykazano skuteczność przyjmowania ekstraktu z reishi na ochronę wątroby. Hamuje replikację wirusa zapalenia wątroby typu B w inkubowanych komórkach wątroby, łagodzi stres oksydacyjny, przywraca aktywność enzymów, chroni DNA, łagodzi uszkodzenia wątroby wywołane przez alkohol.  (8, 9, 10)

źródło: flickr.com

 

Reshi pomocne przy leczeniu raka

W literaturze naukowej istnieje imponująca ilość doniesień na temat korzystnego działania grzybów reishi w terapii przeciwnowotworowej. Wpływa pozytywnie na “jakość życia” podczas leczenia, zmniejsza lęki i depresję, wzmacnia odpowiedź immunologiczną u pacjentów z zaawansowanym stadium raka, wykazuje aktywność przeciwutleniającą, i antymutagenną. Może ponadto hamować powstawanie lub wzrost guzów poprzez bezpośrednie działanie cytotoksyczne i działanie antyangiogenne. (11, 12, 13, 14, 15)

 

Pozytywny wpływ reishi na sen 

W medycynie chińskiej reishi było używane jako środek uspokajający, pomocny przy problemach ze snem i niepokojem. W badaniach na szczurach wykazano pozytywny wpływ na relaks i jakość snu. Lakownica żółtawa nie wydłuża fazy REM, ale wydłuża czas ogólny snu i ogranicza spontaniczne ruchy podczas snu.  (16)

 

Wpływ reishi na cholesterol 

Lakownica żółtawa podawana chomikom obniżała ich cholesterol całkowity oraz LDL, a podawana mikro świnkom znacząco obniżyła HDL, LDL oraz całkowity cholesterol (odpowiednio o 18%, 27%, 20%). Przydałyby się kolejne badania w tym temacie, potwierdzające wpływ ekstraktu z reishi na ludzki organizm, jednak może to być kierunkiem do rozpowszechnienia ekstraktu z reishi przy tego typu problemach. (17)

 

Zastosowanie i występowanie Reishi 

Reishi najczęściej możecie znaleźć jako sproszkowany ekstrakt, suplement diety w kapsułkach, cały grzyb oraz ekstrakt wodno-alkoholowy. Coraz częściej lakownica żółtawa występuje również w kosmetykach, głównie kremach do ciała.  

Z grzybów reishi możemy przyrządzać odwar, należy zalać kilkugramową część grzyba wodą, gotować przez około kwadrans, a następnie zostawić do wystygnięcia. Ten sam grzyb można zalewać i gotować kilka razy.  

Częstym stosowaniem jest również napar z reishi, wystarczy kilka gram proszku zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem. 

Mój ulubiony sposób przyjmowania reishi to dodanie sproszkowanego ekstraktu (1-1,5g) do ziołowej herbaty i wypicie jej, póki jest gorąca. Przez zawartość triterpenów grzyb ma gorzki smak, jednak mimo wszystko polecam wybierać wersje czyste, bez zbędnych dodatków i wypełniaczy. Warto również łączyć go z innymi grzybami, osobiście najczęściej łącze go z cordycepsem 

Dawkowanie reishi jest zależne od celu i jego formy, w przypadku większych dawek warto rozłożyć je na porcje i przyjmować w ciągu dnia.  

źródło: flickr.com

 

Skutki uboczne przyjmowania reishi 

Reishi w dużych ilościach może obniżać ciśnienie, występowały sytuacje, gdy grzyb wchodził w interakcje z lekami na nadciśnienie tętnicze, dlatego osoby mające z tym problem jak i z krzepnięciem krwi powinny wziąć to pod uwagę. Niestety nie ma badań, które pokazują wyniki przyjmowania reishi w trakcie ciąży lub karmienia, więc w tym przypadku lepiej skonsultować to ze specjalistą.  

 

Moja opinia o reishi 

Ze względu na swoje szerokie działanie na zdrowie całego organizmu uważam, że warto po ten grzyb sięgnąć. Stosuję go przez 3 miesiące, po czym robię sobie później 2 miesiące przerwy. Do tej pory przeprowadzono wiele badań w laboratorium na ludziach i zwierzętach, których wyniki są obiecujące, jednak chętnie będę wypatrywać kolejnych badań klinicznych potwierdzających wpływ tzw. grzyba nieśmiertelności i długowieczności na nasze ciało! 

 

Jeśli spodobał Ci się artykuł podziel się nim ze znajomymi oraz odwiedź ogrzybach.pl w innych miejscach. Znajdziesz nas na instagramie oraz facebook’u.

 

#ogrzybach – wszystkie grzybki w jednym miejscu!

Autor bloga - Marek

Autor: Marek Szeliga

Przedsiębiorca z wieloletnim doświadczeniem w branży sportowej. Pasjonat naukowego podejścia do zdrowia i suplementacji, fan biohackingu. Uczestnik wielu szkoleń z zakresu dietetyki, suplementacji i treningu. Miłośnik kuchni roślinnej, w której zaszczytne miejsce zajmują grzyby. Plan na każdy dzień: ruch, książka, twórcza praca. Plan na weekend: las, hamak, pizza!