Novel Food to dosłownie „nowa żywność”. Oznacza żywność nowoopracowaną lub innowacyjną, bądź wyprodukowaną przy zastosowaniu nowych technologii i procesów produkcyjnych. Do Novel Food zalicza się również żywność, która była lub jest tradycyjnie spożywana poza Unią Europejską.
wRozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2015/2283 z dnia 25 listopada 2015 roku precyzyjnie określa definicję nowej żywności. Zbiorem wszystkich składników nowej żywności jest prowadzony przez Komisję Europejską Katalog Nowej Żywności.
Przykłady nowej żywności:
- nowe źródło witaminy K (menachinon)
- ekstrakt z istniejącej żywności (olej z kryla antarktycznego)
- produkty rolne z krajów trzecich (nasiona chia, sok z owoców noni)
- żywność poddawana nowym procesom produkcji (produkcja żywności przy użyciu promieniowania UV – grzyby, drożdże)