Mykoryza (mikoryza), (z greckiego mykes – grzyb, rhiza – korzeń) to wyjątkowe zjawisko symbiozy pomiędzy korzeniami lub nasionami roślin naczyniowych, a niepatogenicznymi (nie powodującymi chorób) grzybami. Z mykoryzy korzysta 80-90% roślin występujących na ziemi. Zjawisko to polega przede wszystkim na obustronnej wymianie substancji odżywczych. Rośliny są lepiej chronione przed chorobami i wchłaniają więcej składników mineralnych. Przez to tworzą więcej owoców i kwiatów, a ich wzrost jest szybszy. Natomiast grzyby żywią się produktami powstałymi w wyniku fotosyntezy, m.in. glukozą.
Wyróżnia się trzy główne rodzaje mykoryzy:
- ektomykoryza, zewnętrzna – grzyb mykoryzowany otacza korzenie rośliny
- endomykoryza, wewnętrzna – (mykoryza arbuskularna) grzyby mykoryzowe wnikają do wnętrza tkanek
- mykoryza erikoidalna (ektendomykoryza, mieszana) – połączenie mykoryzy ektotroficznej i endotroficznej. Grzyby mykoryzowane wnikają do wnętrza tkanek rośliny oraz oplatają jej korzenie