Kwas foliowy należy do rozpuszczalnych w wodzie witamin z grupy B. Nazywa się go witaminą B9, witaminą B11 lub folacyną. Nazwa kwasu foliowego pochodzi od słowa folium, oznaczającego po łacinie „liść” – co wskazuje na główne źródło witaminy, którym są warzywa liściaste. Kwas foliowy nie jest syntezowany w organizmie i musi być dostarczony wraz z pożywieniem lub w formie suplementu/leku.
Główne źródła kwasu foliowego to:
- sałata, szpinak, jarmuż, brokuły, kapusta, kalafior, szparagi, buraki, pomidory
- ziarna, orzechy, pełnoziarniste pieczywo, drożdże
- owoce cytrusowe
- żółtka jaj, sery
Wysoka temperatura obniża zawartość kwasu foliowego w produktach spożywczych, dlatego dobrze spożywać owoce i warzywa w formie surowej.
Przyswajanie kwasu foliowego z pożywienia według różnych źródeł wynosi 50-80%, a postać syntetyczna cechuje się niemal 100% wchłanialnością. Jednak biodostępność kwasu foliowego jest zależna od stanu naszego układu pokarmowego i mikrobioty jelitowej.
Na poziom kwasu foliowego w organizmie ma wpływ także higiena życia, stres, ilość spożywanej kawy i używek oraz długotrwały deficyt kaloryczny.
Foliany są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, przede wszystkim chronią przed anemią, regulują pracę układu odpornościowego, krwionośnego i nerwowego. Wpływają na powstawanie dopaminy, adrenaliny i poziom homocysteiny.
Dawkowanie kwasu foliowego i folianów powinno zostać dobrane indywidualnie. Zazwyczaj stosuje się od 200 do 500 mcg folianów na dobę, jednak jest to zależne od wielu wskazań.
