« Back to Glossary Index

Grzyby trujące to grupa grzybów zawierających toksyczne dla ludzi substancje. Najczęstsze substancje trujące to: amanityna, gyromitryna, orellanina, muskaryna, kwas ibotenowy, muscymol, kopryna, psylocybina, psylocyna. Ponadto, w zależności od rodzaju substancji i siły jej działania, grzyby można podzielić na śmiertelnie trujące i trujące.

Grzyby te licznie występują w lasach. Często wyglądem są podobne do grzybów jadalnych, dlatego też łatwo je pomylić. Każde zatrucie takim grzybem daje inne objawy, a niektóre mogą być śmiertelne. Jednak najczęściej objawy zatrucia przypominają grypę żołądkową lub zwykłe zatrucie pokarmowe. Poważne zatrucia objawiają się również uszkodzeniem nerek lub wątroby, zwolnieniem akcji serca, czy zaburzeniami oddychania.

Najpopularniejsze grzyby trujące to:

  • muchomor sromotnikowy (Amanita phalloides)
  • muchomor czerwony (Amanita muscaria)
  • strzępiak ceglasty (Inocybe erubescens)
  • piestrzenica kasztanowata (Gyromitra esculenta)
  • borowik szatański (Rubroboletus satanas)
  • borowik purpurowy (Rubroboletus rhodoxanthus)
  • zasłonak rudy (Cortinarius orellanus)
  • maślanka wiązkowa (Hypholoma fasciculare)
  • muchomor plamisty (Amanita pantherina)
Kategorie: